Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Тангра: Сборник в чест на 70 годишнината на акад. Васил Гюзелев

Гласове: 5 Рейтинг: 3.8

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

15.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: Изчерпан
 • Продукт: #954072435Х
 • Автор:
 • Издател: УИ
 • Език: български
 • Размери: 24x17
 • Година на издаване: 2006
 • Брой на страници: 882
 • Корици: твърди
 • Тегло: 1370 грама
 • Баркод: 1123772000005
Продуктът е изчерпан!

Попълнете вашите данни и ще ви уведомим по имейл, когато е наличен отново.

Сборникът, посветен на 70-годишнината на именития български историк-медиевист академик Васил Гюзелев, е дело на негови ученици и последователи в България. Важна съставна част от съдържанието му е био-биб-лиографията на акад. В. Гюзелев за периода 1964-2006 г.
Книгата съдържа студии и статии в областта на българската, византийската и западноевропейската история през Средновековието. Те са обединени в три раздела в зависимост от проучваната проблематика: I. Извори и изворознание; II. Археология, епиграфика, нумизматика, сфрагистика, изкуство; III. Изследвания.
Анализирани са данните в трудовете на конкретни средновековни автори, които задълбочават и разширяват представата за България, българите и българските земи в балканската и общоевропейската средновековна история. За пръв път стават достояние на специалистите и на един по-широк кръг от интересуващи се за средновековното ни минало новоиздирени писмени извори и археологически проучвания, направени през последните години. Изследвани и преосмислени са в нови насоки редица важни проблеми, свързани с обществено-политическия и културния живот на България, Балканите и Европа до XVII в.


ИВАН ДУЙЧЕВ (България, 1982): "Познавам вече около три десетилетия полегата Васил Позелев. Особено ярко се открояват неговите интереси в полето на изборознанието - което му дава възможност да се запознае, да анализира и да издаде различни исторически избори, все свързани с нашата средновековна история... Работата по издирване и критическо обнародване и анализиране на изборите за известни периоди от нашето средновековно минало все още далеч не е завършена; там има още много да се работи - и в лицето на Васил Позелев се оформя един предан и добре школуван специалист."

ЙОХАНЕС КОДЕР {Австрия, 1986): "Васил Позелев е изтъкнат учен и организатор на науката... за когото България и българското присъствие в Югоизточна Европа почти винаги са повод, изходна точка и мотив да се посвети на историческите им проблеми, и то така, че поставеният в началото български проблем винаги да бъде разгледан в контекста на европейската и средиземноморската средновековна история."

ДЖЕО ПАСТАРИНО (Италия, 1988): "Васил Позелев днес е един от авторитетните медиевисти, който си е спечелил уважението и признанието на учения свят не само в България, но и в много други страни. Неговата научна продукция, посветена на проучване на политическите, религиозно-църковните и културни взаимоотношения между Изтока и Запада в периода на Европейското средновековие, се представя и характеризира като изключително явление със задълбоченото познаване на историята на Източна Европа и нейните връзки със Запада, с използване на архивни документи..."

ПЕТЕР ШРАЙНЕР (Германия, 2001): "Васил Позелев принадлежи към онази генерация историци и медиевисти, която е непосредствен продължител на богатата с традиции българска медиевистична и византоложка школа... В своята дълга университетска и научна кариера той винаги се чувства задължен на своята Родина и на нейната средновековна история... Неговите монографии и студии, както това личи от рецензиите за тях във водещи научни списания, са световно признати и бележат значението на неговите изследвания в областта на византинистиката и югоизточноевропейската медиевистика."

Напишете коментар
Още книги от автора "Сборник"